VIDEO Liuba Iacoblev, mama eroină care și-a dedicat viața fiicei sale cu autism

VIDEO Liuba Iacoblev, mama eroină care și-a dedicat viața fiicei sale cu autism

Întrebați orice părinte care este cel mai frumos lucru pe care l-a trăit în viață și veți primi același răspuns: „momentul în care a venit pe lume copilul meu”. Liuba Iacoblev a simțit la fel când s-a născut Alexandra, doar că fata trăia într-o lume complet inaccesibilă muritorilor de rând.

Alexandra are 28 de ani și a fost diagnosticată cu tulburări de spectru autist încă de la naștere. În anii ’90, aproape nimeni nu știa, în România, ce este autismul și care sunt nevoile copiilor deturnați de la cursul firesc al vieții.

De atunci, Liuba s-a dedicat 100% îngrijirii fetei sale, însă și-a dat seama rapid că s-ar putea să nu fie în preajma ei mereu. „Ce se întâmplă cu fata mea dacă eu mor?”, s-a întrebat, în repetate rânduri, Liuba.   

Ce pot face autoritățile pentru copiii cu autism? „O să ajungă la centrul pentru persoane fără adăpost”, a fost răspunsul primit de mamă, care o crește pe Alexandra de una singură.

Viața unui părinte este de la dificil în sus, dar viața unui părinte singur este, pur și simplu, izolare totală”, spune Liuba, care s-a abandonat pe ea însăși pentru a se dedica fiicei sale.

Oamenii din jur nu înțeleg persoanele cu tulburări de spectru autist. Alexandra mai lovește cu piciorul, e nerăbdătoare, claustrofobă, nu înțelege lumea în care trăiește. Liuba a înființat o asociație pentru a se conecta cu alți părinți care au aceleași probleme.

Un necaz nu vine niciodată singur

Viața grea nu a îngenuncheat-o pe Liuba, care și-a asumat misiunea aproape imposibilă de a o scoate pe Alexandra cea firavă din lumea ei dominată de anxietăți și neliniști.

Însă, un necaz nu vine niciodată singur, motiv pentru Liuba să-și testeze din nou limitele. Casa ei și a Alexandrei a luat foc, în mod neașteptat, într-o zi de Paște a acestui an. De atunci au locuit în vecini și la prieteni, fiindcă locuința se transformase într-o celulă pentru Alexandra, un loc incompatibil cu orice terapie pentru copiii cu autism.

Viața mea stă sub semnul mutatului”, spune Liuba, care nu își dorește altceva decât un cămin prietenos pentru fiica ei.

Vezi toată povestea mai jos!

Urmărește Visuri la cheie pe VOYO cu 7 zile în avans!

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Visuri la cheie

Articole pentru emisiune Visuri la cheie

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni